Hangos-térkép nyitólap

Semmelweis Kórház hangos-térképe

 

Rendelőintézet

A főbejárati előcsarnokban balra indulva, a kétszintes rendelőintézetbe juthatunk, ahol a járóbeteg-ellátás történik.
A folyosóhoz érve fotocellás ajtón át haladunk, majd végigmegyünk a rövid, kb. 10 méter hosszú folyosószakaszon.
Itt, jobbról, egy férfi- és egy női mosdó is található.
A folyosó végén belépünk a rendelőintézet csarnokába. Belépéskor egy nagy fekvő téglalap alakú térben állunk, annak a jobb alsó sarkában. Ez a pont számít kiindulási pontnak.
A rendelőintézet kétszintes, a két szint egymás fölött szimmetrikus elrendezésű. Az alsó és a felső szinten is a téglalap két hosszabbik oldalának fala mentén találhatók a helyiségek.
A tér közepét oszlopok és várakozásra elhelyezett padok uralják. Az alsó szint áttört mennyezetű, így a második szint valójában egy körfolyosót képez a falak mentén.
A bejárattól 10 órára elindulva kb. 6 méter után találjuk a liftet. A lift hangosított, Braille felirattal ellátott, és mivel csak két állása van (1. és 2. szint), ezért könnyen kezelhető a panel.
Az emelet lépcsőn is elérhető ugyan, de mivel az oszlopok között helyezkedik el, a térben szabadon állva és aláfutásveszélyes, ezért javasoljuk helyette a lift használatát.
A bejárattal szemben előre menve a falig, majd azt követve, jobbra befordulva a járóbeteg irányító, előjegyzési pulthoz érünk.
Minden betegnek itt kell jelentkeznie először.
Ha a betegirányító pultot a hátunk mögé vesszük, a teret könnyedén leredukálhatjuk két hosszú folyosóra, amely a belépő fal mentén fut balról, a bejárattal szemközti fal mentén pedig jobbról.
A két hosszú falszakaszon az ajtók a következők. A bal oldali fal mentén első az 5. orr-fül-gége osztályé, majd két lezárt, az osztályhoz tartozó ajtó következik. A 4. sebészet mellett vetkőzőt találunk. Ezután jön a 3/2. és 3/1. ajtó az onkológiához, a két ajtó közt vetkőzővel. Később, jelentkezési ablak van a fizikoterápiához, majd a fizikoterápia ajtaja következik.
A folyosó végén, beugróban van a gyógytorna, amely az utolsó helyiség ezen az útvonalon. A folyosórészt utunkra merőlegesen a vészkijárat zárja.
A jobb oldali folyosórész, vagyis a bejárattal szemközti fal leírása:
A betegirányító pulttól jobbra első ajtó a 6. proktológia, amelyet a 7. szájsebészet követi. Ezután a 8. audiológia és a 9. és 10. szemészet következik.
Ezután egy zárt ajtót találunk, majd a 11. idegszakrendelő és a 12. csecsemő- és gyermek szakrendelés ajtaját. Innen óvatosan haladjunk, mert fali tűzcsapszekrény képez akadályt. Itt a folyosó már szűkül.
Beugróban, balról a csontsűrűség vizsgáló és a reumatológiai szakrendelés van, jobbról a folyosó végén pedig, az üzemorvosi rendelő.

A rendelőintézet emeletének leírása

A liftből kilépve 3 irányba indulhatunk.
Egyenesen előre, majd 2 órára tartva egy folyosón indulhatunk el, ahol a röntgen felvételező található, valamint a radiológiai osztály és a mammográfia.
A folyosó bal oldalán lévő két ajtó egy-egy vetkőző, majd kiöblösödő beugróban balról átvilágító helyiség és leletező kapott helyet. Ha tovább megyünk egyenesen, jobbról az a folyosó nyílik, ami átjárást biztosít a főépület felé. Balról a következő beugróban szintén egy felvételező van. A folyosó végén szemben pedig, a mammográfiát találjuk.
Ha a liftből kilépve balra, 10 órára tartva indulunk el, a tüdőgondozó részleg folyosójára érünk. Itt a burkolat más típusú, érdesebb járólap, és enyhe emelkedést is mutat. A folyosón végighaladunk, míg a tér tágulását nem érezzük. A folyosó utáni térben balról három fontos helyiség van. Ezek a szülészeti ultrahang, a kardiotokográf és a nőgyógyászati vizsgáló.
Ha a liftből kilépve jobbra, és 180 fokban félfordulattal visszafordulunk, a bal oldali fal mentén haladva egy teljes kört tudunk menni a folyosón.
A helyiségek itt a következők: 17. laboratórium, vérvétel, mikrobiológiai mintavétel és vizeletadási laboratóriumi WC.
Ezután egy kávéautomatát találunk, mellette pedig egy személyzeti helyiség van.
Következik a 16. diabetológia, majd 2 vetkőző és a 15. helyiség, ami a délelőtti rendelés idején urológia, a délutáni rendelés idején pedig műtéti aneszteziológia.
A 14. szoba következik, ami a belgyógyászat II., amelyet négy vetkőző helyiség követ, végül a sarokban van a belgyógyászat I. Itt a folyosót követve forduljunk jobbra. Jön a 22. terheléses EKG, mellette egy vetkőző és a kardiológiai ultrahang, újabb vetkőző és végül a 20. számú ajtó következik, amely egy újabb kardiológiai helyiségbe nyílik.
Forduljunk ismét jobbra, és induljunk visszafelé a lift irányába.
A gasztroszkópia után a 19. gasztroenterológiai szakrendelés következik. Ezután jön a colonoszkópia, majd egy kapcsolószekrény ajtaja után a gasztroenterológiai fektető. Továbbmenve, férfi- és női mosdót követően a CT leletező mellé, és a computer tomográf helyisége és két vetkőző elé érkezünk.
Itt a fal mentén utunkra merőlegesen a fal mellett egy nyilvános telefonfülke van. Ezen a ponton visszaértünk a lifthez, ami a jobb oldalunkon található.
Itt, az emeleten az alsó szint mennyezeti áttörése mentén, a tér közepén padok vannak kihelyezve. A földszinten pedig mind középen, mind az oszlopok között, valamint a fal mentén is a helyiségek ajtói között vannak padok, székek.