Hangos-térkép nyitólap

Semmelweis Kórház hangos-térképe

 

Földszint

Beleseti vizsgáló

A baleseti vizsgálóba belépve, egyenesen előre menve, a szemközti fal mentén találjuk a traumatológiai szobákat. Szemben, az 1. számút, mellette jobbról kb. 5 méterre kisebb beugróban a 2., az 1. mellett, balról, szintén beugróban a 3. található. Ez utóbbi egyben a sebellátó is.
A bejárattól jobbra, a térben, szabadon álló szék- és padsorok vannak kihelyezve.
A szemközti falat elérve, majd jobbra fordulva, a folyosó végén jobbról az urológiai kőzúzó van.
Ha szemben előre megyünk az 1. ajtóig, és itt balra fordulunk, akkor a folyosón végigmenve az első kiöblösödésnél jobbról találjuk a gipszelőt, majd tovább, egyenesen menve a sürgősségi osztály felvételi pultjához és előcsarnokába érünk.
Innen, a triage pulttól már önálló közlekedésre nincs lehetőség, a beteget mindenképp kísérik.

Kórházi szárny

Az előcsarnokból a betegfelvételi pult előtt elhaladva, kifelé nyíló ajtón át érhetjük el azt az újabb előcsarnoki teret, ahol jobbról 4 lift indul, illetve szemben a lépcsőház van, balról pedig fotocellás ajtón át kijárási lehetőség az udvari épületek felé, ahol többek között a pszichiátriai és a fertőző osztály is található.
A 4 lift közül a középső kettő között érdes, pöttyözött felület jelzi a talajon azt a helyet, ahol a falon a kezelőpanelt találjuk. A lift Braille felirattal nincs ellátva, de a gombok könnyen kiszámolhatók, fentről lefelé csökkenő sorrendben, legfelül a 10. emelet gombja van. A lift hangosított, bemondja a megállási szinteket.
A szemben elhelyezkedő lépcsőház jobbsodrású, 1 orsóterű, 3 emelkedő szakasszal (rövid-hosszú-rövid), 2 pihenővel, kétszer jobbra fordulva halad emeletenként.
Az épületben a szintek hasonló szisztémát követnek. A liftből kilépve mindig jobbra kell fordulni, majd a fal mentén elindulni, és annak újabb törésénél újra jobbra fordulni. Így érhetjük el az emeleti osztályfolyosók bejáratait.
Emeletenként a bejárat után az ajtókra merőlegesen helyezkednek el a folyosók. A folyosókon balra és jobbra is indulhatunk. A folyosókon kórtermek vannak és kezelő helyiségek. A bal oldali folyosószárnyban balról, a jobb oldali szakaszon mindig jobbról, a bejárattól kb. 15 m-re van a nővérpult, itt kaphatunk segítséget.
A 2-6. emeletig, a betegek által használatos helyiségek színkóddal is jelöltek, az ajtók mellett 40 cm-es függőleges sárga sáv van felfestve.
A 3., 4., 5., 6. emeleteken, az osztályok folyosóján, a bal oldali szárny felé indulva, jobb oldalon, beugróban 1-1 látogatói WC van.
A 2-6. emeletig nem ugyanolyan a szintek szerkezete, mint a 7-10. emeletnél. A 6. emeletig az osztályok folyosóján belépés után kis előtérbe jutunk, ahol jobbra és balra is egy-egy osztály folyosója indul, szemben pedig egy harmadik rövid folyosószakasz van, ahol vizsgálók, kezelők, orvosi szobák vannak.
A 7-10. emeletig ez a középső folyosószakasz nincs, itt csak jobbra és balra indulhatunk egy-egy osztály felé.
A lift előtti előterekben a 7., 8., 9., 10. emeleten padok vannak kihelyezve várakozásra.